Инфо КВИС кутак

 

Посета 61 међународном сајму технике и научних достигнућа                                                 19.05.2017.године

Ученици(50) и наставници(5)  СТШ“ Никола Тесла“  из Сремске Митровице посетили су 61 међународни  сајам  технике и наћучних достигнућа  који се одржава сваке године у Београду.

Присуствовали су презентацији потенцијала општина и иновативних потенцијала младих Србије   које је организовао Савез проналазача Србије   ,где је организована свечана додела награда излагачима,школама и ученицима .Наша школа добила је повељу и диплому као учесник  ове манифестације на којој се наша школа  презентовала са својим радовима.

Ученици и наставници су обишли хале где су имали прилике да се упознају са најновијим техничко-

технолошким достигнућима, а концепцијски акценат Сајма је на иновацијама и новим технологијама ,на „фабрикама будућности“ и индустријској аутоматузацији,електроенергетици и инфраструктури.

 

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ШКОЛЕ  

Са презентацијом школе почели смо за време Дана обележавања школе  ,када су нас посетили ученици из седам основних школа .У холу наше школе изложили смо радове ученика,где су професори и ученици  дочекали основце  и упознали их  са нашом школом.

Други део презентације  наставили смо  посетом школама које нису могле доћи  за време Школа отворених  врата .Наставници су подељени у тимове,који су посетили многе основне школе.

 

У периоду од (10.5-17.05.)2017. године посећене су школе у  Мачванској Митровици,Ноћају ,Равњу, Јарку, Хртковцима, Никинцима ,Платичеву , Чалми, Дивошу, Ердевику, Шиду и Кукујевцима.

Презентовани су смерови наше школе путем мултимедијалне презентације коју су радили ученици и демонстрације рада на CNC машини. Идеја је била да основци стекну увид о томе којим алатима и знањем би овладали ако се определе за техничку школу.

Приказ  презентације која је одржана у Ноћају и Равњу.

.

 

Дани отворених врата наше школе

Поводом Дана наше школе одржани су спортски сусрети и Дани отворених врата.Наша школа је тим поводом 26.04.2017 и 27.04.2017 .године представила  своје образовне профиле ученицима основних школа.Ученици наставници школе су представили своје радове,а том приликом су основци могли да виде и филм  о нашој школи који  су наши ученици приказали путем  видео бима.Наставници  су омогућили ученицима да обиђу и наше  кабинете.

Ученици и наставници  су спремни да дочекају будуће ученике.

Дан девојчица   –      СТШ „Никола Тесла“ Сремска Митровица     27.04.2017.година   

                                                                        

Међународни Дан девојчица обележава се сваког четвртог четвртка у априлу. Ове године је СТШ“Никола Тесла“ из Сремске Митровице по други пут  учествовала у обележавању овог дана.

У циљу подржавања манифестације, у четвртак 27.04.2017.године седамнаест ученица другог, трећег и четвртог разреда Средње техничке школе „Никола Тесла“ из Сремске Митровице, заједно са директором школе Милисавом Даничићем и наставником стручних предмета  Драганом Николић, посетиле су фабрику MODINE  д.о.о. у Сремској Митровици, која се бави израдом више од осамсто различитих врста батерија (измењивача топлоте).

Ученице су имале прилику да уз присуство и вођство стручњака из фабрике, обиђу фабрику и упознају се са читавим процесом производње, од места где започиње цео процес, до места где се пакује готов производ.

 

 

На нетипично женским радним местима у процесу производње, упознале су неке раднице ове фабрике и сазнале нешто више о њиховој улози и значају њиховог рада.

Љубазни домаћини су на крају посете угостили своје госте у кантини фабрике, и на тај начин нашим ученицама додатно улепшали Дан девојчица.
ПОСЕТА МАШИНСКОЈ ШКОЛИ У НОВОМ САДУ           11.04.2017

 

Организована  је посета машинској школи,где су професори из наше школе (Весна Мијатовић, ЗорицаРанковић, Доланић Борис и директор МилисавДаничић )посетили СМШ НОВИ САД  .Посета је имала за циљ проширивање сарадње између школа,  договор у вези стручог усавршавања наставника , размена досадашњег искуства,  дружења, посета семинарима и неким другим манифестацијама.

Захваљујемо се на топлом пријему директору школе Владимиру Гавриловићу и наставницима Ивани Влајков,Александру ,…

Poseta učenika Muzeju Srema i Galeriji L.Vozarević

Predajem u STŠ Nikola Tesla gradjevinsku grupu predmeta u 1.at2.at i 3at. Vezani su za umetnost i arhitekturu( istorija arhitekture i savremeno graditeljstvo), kao i opštedruštveni predmet Likovnu kulturu.Vezano za ciljeve stručnih predmeta u gradjevinskim odeljenjima posebnu paznju pridajem osposobljavanju učenika da razumu arhitekturu kao nezaobilazni deo zivotnog okruzenja i izgrade stavove o  estetici, formi i prostornoj harmoniji. Tokom godine sa ucenicima a uz odlicnu dugogodisnju saradnju sa institucijama kulture u nasem gradu, organizujem vise poseta likovnim dešavanjima, upoznavanje sa kulturnim i istorijskim nasledjem našeg grada. Cilj je formiranje pozitivnog stava prema očuvanju vizuelnog identiteta našeg grada, kao dela nacionalne i svetske kulturne baštine. Prilikom poseta tim institucijama ( Muzej Srema, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Galerija L.Vozarević, Biblioteka L. Vozarović, užem urbanističkom  jezgru grada sa tragovima nepokretne materijalne baštine) učenicima ukazujem na mogućnosti  budućih profesionalnih orjentacija posle srednje škole ili odabira stručnog daljeg usavršavanja.

 

Упознавање са реалним светом рада

Стручна посета Општој Болници Сремска Митровица     20.03.2017.

 

Ученици   завршног разреда 3М3,образовни профил: механичар грејне и расхладне технике посетили су Општу болницу у Сремској Митровици    у пратњи наставника Зорице Ранковић.Циљ посете је упознавање ученика са изградњом соларне подстанице и поставком тридесет соларних колектора за припрему санитарне воде.

.

 

Посета сајму образовања“Путокази “ -Нови Сад         7.03.2017

Ученици (150)и професори школе „Никола Тесла “ из Сремске Митровице посетили су сајам образовања „Путокази“ који је се одржавао од (6.03-8.03)2017 године у Новом Саду. Министар просвете,науке и технолошког развоја Младен Шарчевић отворио је на Новосадком сајму  сајам образовања „Путокази“ поручивши да је дуално образовање од изузетне важности  за државу Србију и развој наше економије и будућности младих људи.

 

Промоција дијалога између средњих стручних  школа и привреде        9.02.2017

У згради Општине  Сремска Митровица одржан је догађај „Унапређење положаја младих  на тржишту рада-Сарадња средњих  стручних школа и привреде“.На догађају су представљени примери добре праксе између средњих стручних школа и привреде у Сремском округу који  има за циљ побољшање положаја младих на тржишту рада.Присутни су били п редставници школа(Техничка школа Стара Пазова,Техничка школа“Никола Тесла“Сремска Митровица,Средња стручна школа“Борислав Михајловић Михиз“Ириг ) и представници  привредника са којима школе сарађују разговарали су о искуствима,  кључним резултатима и изазовима са којима се сусрећу током сарадње.Догађају су присуствовали и  представници општина и КЗМ Сремска Митровица и Стара Пазова ,НЗС,УРС,Сремске привредне коморе ,Регионалне развојне агенције  Срем и организација цивилног друштва.

Догађај је организован у оквиру пројекта“ Подстицање запошљавања младих“ који се спроводи у оквиру Немачко-српске развојне сарадње са циљем да пружи  подршку младима  између 15 и 35 година старости да се боље позиционирају  на тржишту рада применом интегрисаног приступа у подстицању  запошљавања младих. Приступ се спроводи кроз каријерно вођење и саветовање  о запошљавању,стручне обуке,упућивање на посао ,(само)запошљавање младих и предузетништво.

 

Посета немачке делегације школи „НИКОЛА ТЕСЛА“ у Сремској   Митровици    2.02.2017

Влада СР Немачке подржава реформу ССО у Србији кроз реализацију пројекта„Реформа средњег стручног образовања (ССО)  у Србији„.Наша школа је учесница овог пројекта од школске 2015/2016     уписом трогодишњег профила“ бравар-заваривач“Школу је посетила немачка делегација заједно са вођом ГИЗ програма“Одрживи економски развој и запошњавање“господином Ханц-Дитер Харберсом где су их дочекали директор , наставници  теоријске и практичне наставе школе „Никола Тесла“.У квиру овог програма налазе се пројкти „Подстицање запошљавања младих“и“Реформа средњег стручног образовања“

у којима наша школа активно учествује.

 

Час:Планирање каријере                                                                                        30.01.2017

Уценицима завршног разреда 3м3  (смер: МГРТ,АУТОМЕХАНИЧАР,ЗАВАРИВАЧ) одржан је час  на тему „Планирање каријере“на коме су професори стручнох предмета:Марко Микулек,МилчићЖељко и Зорица

Ранковић одржали презентације везане за ова три смера.

.

 

 

ОБУКА ШКОЛСКИХ ТИМОВА                             11.-13.новембра 2016

Обука школских тимова (  професора/ки и стручних  сарадника/ца)из средњих  стручних школа за активну наставу  каријерног вођења и саветовања(КВИС)

Немачка организација за међународну сарадњу  GIZ  под покровитељством немачке владе и Савезног министарства за економски развој и сарадњу-BMZ  реализује пројекат Подстицање запошљавања младих(GIZ YEP) у Србији у четири региона,који,између  осталих обухватају  и Сремски и Јужнобанатски округ.Пројекат обухвата обуку школских тимова.

Од 11.-13.новембра 2016.године у средњој техничкој школи „Никола Тесла“ у Сремској Митровици организована је обука,где су присуствовали представници из 9 школа различитих профила.

Представници из школе „Никола Тесла “ су :директор школе Милисав Даничић,психолог Биљана Костић,наставник филозофије -Весна Кривић и наставник стручне групе предмета  Зорица Ранковић .

ОБУКА НАСТАВНИКА   У Смедеревској Паланци             новембар 2016

Семинар“Методе  у заваривању,теоретско практична обука наставника“ одржан 17-19.и 25-26. новембра 2016.године у Смедеревској Паланци у тренинг центру Института Гоша.

Немачка организација за међународну сарадњу  GIZ  је организовала семинар за школе које су учеснице пројекта“ Реформа средњег стручног образовања у Србији“  које су уписале нови образовни профил бравар-заваривач.